ОТ НАЧИНАЕЩИ ДО ОПИТНИ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ

Професионално практическо обучение за подготовчици и автобояджии

За да могат да осъществят качествено възстановяването и боядисването на даден детайл, автотенекеджийските и автобояджийските специалисти трябва да притежават много широк спектър от знания и умения, да се адаптират към постоянно променящите се нужди на пазара в този бранш, най-общо казано висока техническа компетентност, да разбират структурата и функциите както на по-старите, така и на най-съвременните високотехнологични автомобили, да имат задълбочени познания за различните материали, от които са изградени автомобилите и техните специфични особености, да притежават знания за разглобяване на автомобила до основните му компоненти и след това правилното му сглобяване след завършване на бояджийския процес, ремонтни умения и подготовка за боядисване, отстраняване на дребни или по-големи дефекти по каросерията и други части на автомобила, разбиране на процесите за подготовка на повърхности, включително шкурене, шлайфане, нанасяне на кит, филър и др., умения за правилно нанасяне на бои и лакове и тънкостите при използването на различните материали и технологии на пръскане и сушене за избягване на дефекти по нанесените база цвят и лак.

Професията изисква артистичен художествен вкус и способността да се различават нюансите на цветовете. Критично важна е способността за цветопрецизност – съвпадение на цветове и технологии за боядисване, задълбочено познание за цветовете и умения за смесване на бои, за да се постигне точният цвят, който съответства на оригиналния цвят на автомобила и след сглобяване е неразличим от останалите детайли.
Съвместно с нашите партньори от FIX AUTO – магазин за автобои, подготвителни материали и консумативи, гр. Горна Оряховица и ЕЛИЦА-3 – официален представител на NOVOL за България, имахме удоволствието да бъдем домакин на професионално практическо обучение, което се проведе в базата на Автосервиз ROUTE 66 през м. март 2024.
В това обучение взеха участие както млади, начинаещи професионалисти, така и утвърдени, висококвалифицирани и опитни представители на подготвителната и автобояджийската професия. Посрещнахме и хора, които проявяват интерес към професията с цел професионална ориентация или преориентация, като по време на практическата демонстрация всеки получи възможност да зададе своите въпроси или лично да изпробва даден материал или процес под ръководството и наблюдението на лекторите-технолози от фирма НОВОЛ, Полша, производител на авторепаратурни маретиали. За управителите и собствениците на автобояджийски сервизи бе изтъкната и икономическата полза от внедряване на нови материали и технологии, при които времето за обработка е значително съкратено и рискът от дефект е снижен до минимум.
По време на демонстрационния панел Paweł Niesłuchowski – технически отговорник в Spectral, Полша, Daniel Powalowski – колорист и приложен техник и Пламен Гешев – търговски директор ЕЛИЦА-3 представиха качествата, характеристиките, техниките на използване, процесите и резултатите при работа с нови и иновативни продукти от сериите SPECTRAL и N-Line.

В заключение можем да кажем, че търсенето на иновации и стремежът към подобрение ще продължат да оформят бъдещите контури на тази важна професия.
Непрекъснато се учим и усъвършенстваме! Много прецизен труд, но резултатът винаги си заслужава! Това е Нашата професия!
Цялото видео, което заснехме по време на обучението можете да гледате тук!

По-долу ще намерите наименование и код на продуктите, които използваме по време на обучението.

Продукти SPECTRAL

🔹Aнтистатичен обезмаслител за пластмаса SPECTRAL PLAST 815
🔹Обезмаслител SPECTRAL EXTRA 785 – Антисил
🔹Воден Обезмаслител SPECTRAL EXTRA W785 – Антисил на водна основа
🔹Реактивен грунд 1+1 SPECTRAL UNDER 345
🔹Епоксиден грунд 1+1 SPECTRAL UNDER 385
🔹Епоксиден филер 305-00
🔹Акрилен филер 375-00
🔹Аспартанов грунд SPECTRAL UNDER 00–RACE – Аспартанов Филер 1+1
🔹SPECTRAL SOFT LIGHT– Олекотен Мултифункционален кит
🔹Влакнест кит – SPECTRAL FIBER LIGHT – Олекотен Фибро кит
🔹SPECTRAL KLAR 585 – Акрилен лак 2+1 VHS Продукти NOVOL N-Line
🔹Кит – NOVOL N 300 CARBON – Кит с карбонови влакна
🔹Лак 8600 UV продукти
🔹кит – нов продукт – очаквайте скоро
🔹грунд – нов продукт – очаквайте скоро

Scroll to Top